Disse tingene bruker nordmenn kredittkort på

Det er en rekke gode grunner for å ha et kredittkort i reserve, enten man er ute på reise eller hjemme i fedrelandet. Er du kunde hos AasenSparebank, kan du for eksempel søke om kredittkort med inntil 45 dagers rentefri tilbakebetaling. Det geniale med dette kredittkortet er at man kan få samme PIN-kode som på det vanlige bankkortet.

Betaler man med kredittkort kan man dessuten få reise- og avbestillingsforsikring inkludert i prisen. Man har også bedre reklamasjonsrettigheter hvis man har betalt med kredittkortet, enn det man har hvis man har betalt med det vanlige bankkortet. Et kredittkort er likevel ikke for alle, og det er noen fallgruver man bør passe seg for.

Ikke alle bør ha kredittkort

Som lavtlønnet eller student vil man sannsynligvis ikke få så høy kredittgrense, men det kan likevel være greit å ha en kreditt på fem eller ti tusen i bakhånd. Er man selvstendig næringsdrivende eller frilanser med lav lønn, eller av andre årsaker har en veldig uregelmessig inntekt, så kan det imidlertid være vanskelig å betale tilbake en fast, månedlig sum.

I disse tilfellene bør man vurdere om man er i stand til å håndtere et kredittkort, eller om det er bedre å spare opp til en buffer slik at inntekten kan spres jevnere utover året. Det finnes også kredittkort hvor man kan få betalingsutsettelse, men dette blir dyrere i form av økte renter på grunn av lengre tilbakebetalingstid.

Positive bruksområder

Det er likevel mye positivt ved bruk av kredittkort, så lenge man faktisk er i stand til å betale tilbake kredittkortgjelden før rentene begynner å løpe. Dette er som oftest etter 45 til 50 dager med rentefritak. Et kredittkort kan fungere som en buffer, og kan brukes til å betale for uforutsette utgifter som en bilreparasjon eller en ny vaskemaskin.

Hvis man har akutte problemer med å betale en dyr regning kan også kredittkort være en gunstig løsning. Ved å bruke kortet til å betale regningen kan man nemlig utsette forfallet til den rentefrie perioden tar slutt, og på denne måten unngå å betale purregebyr og renter på fakturaen. Man kan også betale deler av regningen med kredittkortet.

Reiser og ferie

Mange nordmenn bruker kredittkort til å betale for feriereisen, og på denne måten kan de få gratis reise- og avbestillingsforsikring hvis de ikke allerede har dette fra før. Priser på ferieturer kan ofte være veldig sesongavhengige, så her kan det være penger å spare på å betale for reisen mens hotell og flybilletter er billig.

Feriepengene kommer gjerne ikke før tidligst i mai, så mange nordmenn drar derfor kredittkortet for å dra på sydenturer eller skiferier. Bare husk på at ferien også skal betales tilbake. I 2019 ferierte mer enn 300 000 nordmenn for penger de ikke hadde i henhold til E24. Hele 180 000 hadde ikke betalt tilbake hele fjorårets ferie.

Betale med kort i utlandet

Å bruke kredittkort i utlandet er imidlertid gunstig, vel å merke så lenge man betaler regningen ved forfall. Kredittkort gir mange rabatter, blant annet ved leie av bil. Her er det dessuten ofte et større depositum som fryses på konto til bilen er levert tilbake uten skader. Det er derfor praktisk om dette trekkes fra kredittkortet og ikke bankkortet.

Kjøper man varer i utlandet med kredittkortet er det som regel gebyrfritt, men husk å betale i lokal valuta. Det er fort gjort å bli lurt med en dårlig vekslingskurs. I minibanken er det som regel bedre å ta ut penger med et debetkort enn et kredittkort, siden renten begynner å løpe allerede fra uttaksdatoen.

Kort oppsummert

  • Reiser og ferie
  • Betalinger i utlandet
  • Betale regninger og uforutsette utgifter

De fleste nordmenn bruker kredittkortet til å betale for reiser og ferier, og til å handle varer og tjenester i utlandet. Mange bruker også kortet til å betale regninger, eller uforutsette utgifter som reparasjoner på bil eller nye hvitevarer. Ofte dras kortet også rett og slett når det er noe nytt og spennende man har lyst på.

Kredittkort test – se alle fordeler med norske kort

Det har blitt svært populært å eie et kort med kreditt, og det kan følge med mange gode fordeler som eieren kan benytte seg av. Kredittkortet gir muligheten til å låne et beløp fra banken, slik at man kan bruke kortet til å både handle i butikk og på nett og ta ut penger. Klikker man seg inn på finansportalen eller kredittkortinfo.no kan man sammenligne ulike bankkort.

Det er veldig lurt å sammenligne ulike kort før man bestemmer seg for hva man vil søke på, da vilkårene og fordelene kan variere stort. Det er viktig å spørre seg selv om hvilke behov man har, og om man har kapasiteten til å betale inn de månedlige regningene som medfølger. Har man en fornuftig økonomisk sans, kan kredittkortet være et godt tilskudd til den private økonomien.

Gode rabatter

De fleste kort med kreditt inkluderer gode rabatter. Dette kan for eksempel være rabatter på klær og drivstoff. Avslaget blir som oftest slått av direkte i kassen, slik at beløpet reduseres der og da. Mange banker kjører også regelmessige kampanjer, der eieren av kredittkortet kan slå til på gode kupp. Her kan det med andre ord være mye penger å spare på ting man kjøper regelmessig.

Noen kort tilbyr også rabatt på forskjellige reiser, og av og til kan man få reisen helt gratis. Bruker man kredittkortet mye på nettkjøp, vil det være gunstig å søke om et kort som tilbyr gode rabatter på de nettbutikkene man bruker mest. Mange aktører har et godt samarbeid med blant annet elektronikkjeder, slik at man kan spare mye på å kjøpe inn til husholdningen.

Forsikringer

De aller fleste kort med kreditt som tilbys i dag, har inkludert reiseforsikring. Dette gjør at det er svært populært å bestille ferieturen sin med kort med kreditt, og dette er også en veldig sikker løsning. Forsikringen sikrer eieren av kortet mot blant annet sykdom, avbestilling og tap av reisegods i forbindelse med turen. Dette gir en ekstra trygghet mot hendelser som kan oppstå når man skal ut og reise.

For at reiseforsikringen skal gjelde, krever mange kredittkortselskap av man betaler minst 50 % av turen med kortet sitt. Den gode nyheten er at mange kredittkort har reiseforsikring inkludert, slik at man ikke trenger å betale ekstra gebyrer. I mange tilfeller inkluderer også forsikringen ulykker som oppstår under reisen og forsinkelser på blant annet flyplassen. Reise med bil er også inkludert i denne forsikringen.

Kredittgrense

Et kort med kreditt sørger for at man har tilgang på penger man i utgangspunktet ikke ville hatt. I likhet med et vanlig lån, kan man bruke kortet til å betale uforutsette utgifter. Kanskje trenger man plutselig en ny vaskemaskin, eller mottar en større tannlegeregning. Med kredittkort har man en økonomisk sikkerhet i bakhånd om uforutsette ting skulle oppstå, som kan løse mange kinkige økonomiske kniper.

I motsetning til et ordinært lån, vil pengene man betaler inn hver måned bli tilgjengelig for korteieren på nytt igjen. På den måten kan man sørge for å alltid ha penger på kortet, og det kan utgjøre en positiv forskjell i privatøkonomien. Mange aktører tilbyr kredittgrenser på opptil 150 000, men man må vurdere nøye hvor mye penger man egentlig trenger slik at man ikke låner over evne.

Bonuspoeng på fly

De fleste store flyselskaper tilbyr kort med kreditt med helt egne bonusordninger. Bestiller man flyreiser hos selskapet man har kortet hos, vil man kunne motta bonuspoeng for hver krone man bruker. På denne måten kan man klare å samle opp nok bonuspoeng til at man kan bestille seg en gratis flyreise. I tillegg kan man få faste rabatter på flyreiser man bestiller med kredittkortet, noe som kan gi billigere reiser.

Det er ikke bare når man betaler selve reisen at man kan samle bonuspoeng. Denne ordningen gjelder i de fleste tilfeller alle kjøp man gjør, for eksempel i butikk. Det kan sørge for at man raskt samler opp bonuspoengene man trenger. Mange kort med kreditt gir eieren eksklusiv tilgang til flyselskapets lounger, hvor man kan slappe av i elegante omgivelser mens man venter på flyet sitt.

Mange gunstige fordeler

  • Mange kredittkort tilbyr betalingsutsettelse
  • De fleste butikker godtar kredittkort

Det er med andre ord veldig mange fordeler med å eie et kort med kreditt, og kortet vil på mange måter fungere som et sikkerhetsnett på mange områder. I tillegg til å operere med mange gunstige forsikringsavtaler, sørger man for å alltid ha penger i bakhånd om man skulle trenge det. Pengene må riktignok betales tilbake over tid, men det vil gi stor frihet i øyeblikket.