Disse tingene bruker nordmenn kredittkort på

Det er en rekke gode grunner for å ha et kredittkort i reserve, enten man er ute på reise eller hjemme i fedrelandet. Er du kunde hos AasenSparebank, kan du for eksempel søke om kredittkort med inntil 45 dagers rentefri tilbakebetaling. Det geniale med dette kredittkortet er at man kan få samme PIN-kode som på det vanlige bankkortet.

Betaler man med kredittkort kan man dessuten få reise- og avbestillingsforsikring inkludert i prisen. Man har også bedre reklamasjonsrettigheter hvis man har betalt med kredittkortet, enn det man har hvis man har betalt med det vanlige bankkortet. Et kredittkort er likevel ikke for alle, og det er noen fallgruver man bør passe seg for.

Ikke alle bør ha kredittkort

Som lavtlønnet eller student vil man sannsynligvis ikke få så høy kredittgrense, men det kan likevel være greit å ha en kreditt på fem eller ti tusen i bakhånd. Er man selvstendig næringsdrivende eller frilanser med lav lønn, eller av andre årsaker har en veldig uregelmessig inntekt, så kan det imidlertid være vanskelig å betale tilbake en fast, månedlig sum.

I disse tilfellene bør man vurdere om man er i stand til å håndtere et kredittkort, eller om det er bedre å spare opp til en buffer slik at inntekten kan spres jevnere utover året. Det finnes også kredittkort hvor man kan få betalingsutsettelse, men dette blir dyrere i form av økte renter på grunn av lengre tilbakebetalingstid.

Positive bruksområder

Det er likevel mye positivt ved bruk av kredittkort, så lenge man faktisk er i stand til å betale tilbake kredittkortgjelden før rentene begynner å løpe. Dette er som oftest etter 45 til 50 dager med rentefritak. Et kredittkort kan fungere som en buffer, og kan brukes til å betale for uforutsette utgifter som en bilreparasjon eller en ny vaskemaskin.

Hvis man har akutte problemer med å betale en dyr regning kan også kredittkort være en gunstig løsning. Ved å bruke kortet til å betale regningen kan man nemlig utsette forfallet til den rentefrie perioden tar slutt, og på denne måten unngå å betale purregebyr og renter på fakturaen. Man kan også betale deler av regningen med kredittkortet.

Reiser og ferie

Mange nordmenn bruker kredittkort til å betale for feriereisen, og på denne måten kan de få gratis reise- og avbestillingsforsikring hvis de ikke allerede har dette fra før. Priser på ferieturer kan ofte være veldig sesongavhengige, så her kan det være penger å spare på å betale for reisen mens hotell og flybilletter er billig.

Feriepengene kommer gjerne ikke før tidligst i mai, så mange nordmenn drar derfor kredittkortet for å dra på sydenturer eller skiferier. Bare husk på at ferien også skal betales tilbake. I 2019 ferierte mer enn 300 000 nordmenn for penger de ikke hadde i henhold til E24. Hele 180 000 hadde ikke betalt tilbake hele fjorårets ferie.

Betale med kort i utlandet

Å bruke kredittkort i utlandet er imidlertid gunstig, vel å merke så lenge man betaler regningen ved forfall. Kredittkort gir mange rabatter, blant annet ved leie av bil. Her er det dessuten ofte et større depositum som fryses på konto til bilen er levert tilbake uten skader. Det er derfor praktisk om dette trekkes fra kredittkortet og ikke bankkortet.

Kjøper man varer i utlandet med kredittkortet er det som regel gebyrfritt, men husk å betale i lokal valuta. Det er fort gjort å bli lurt med en dårlig vekslingskurs. I minibanken er det som regel bedre å ta ut penger med et debetkort enn et kredittkort, siden renten begynner å løpe allerede fra uttaksdatoen.

Kort oppsummert

  • Reiser og ferie
  • Betalinger i utlandet
  • Betale regninger og uforutsette utgifter

De fleste nordmenn bruker kredittkortet til å betale for reiser og ferier, og til å handle varer og tjenester i utlandet. Mange bruker også kortet til å betale regninger, eller uforutsette utgifter som reparasjoner på bil eller nye hvitevarer. Ofte dras kortet også rett og slett når det er noe nytt og spennende man har lyst på.